• Imprimeix

La taxa d'atur juvenil a Catalunya ha caigut 13 punts percentuals des de la posada en marxa de la Garantia Juvenil

Fins ara, 55.803 persones s'han inscrit a la Garantia Juvenil a Catalunya

16/02/2017 13:02
La taxa d'atur juvenil a Catalunya ha caigut 12 punts percentuals des de la posada en marxa de la Garantia Juvenil

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i la directora del SOC, Mercè Garau, han conegut de primera mà experiències de joves participants de programes de la Garantia Juvenil.

La taxa d'atur juvenil a Catalunya ha caigut del 37,4% el 4t trimestre de 2013 al 24% el mateix període de 2016, és a dir, 13,4 punts percentuals des de la posada en marxa de la Garantia Juvenil.

Un total de 19.940 persones joves inscrites a la Garantia Juvenil a Catalunya ja estan treballant i donades d'alta a la Seguretat Social.

Fins ara, 55.803 persones s'hi han inscrit a Catalunya, de les quals 43.259 han participat en alguna actuació del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC).

La Garantia Juvenil és una iniciativa europea d'ocupació per reduir l'atur juvenil.

Aquestes xifres les ha donat a conèixer la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, qui, amb la directora del SOC, Mercè Garau, ha presentat el balanç de la Garantia Juvenil amb el responsable del programa a Catalunya, Jesús Quiroga.

Durant la presentació la consellera Bassa ha afirmat que "el 76% dels joves inscrits a la Garantia Juvenil a Catalunya han participat de la Cartera de Serveis. Durant aquests dos anys s'ha aconseguit que la Garantia Juvenil esdevingui un referent com a generador d'oportunitats".

La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies ha assegurat que "els resultats del programa són encara més rellevants si tenim en compte les dificultats que han tingut els joves per inscriure's al registre de la garantia Juvenil fins tot just fa un mes, tant per la dificultat de complir gran part dels requisits com per la complexitat d'ús de l'aplicatiu de registre".

Catalunya compta amb 241 milions d'euros per a la Garantia Juvenil fins l'any 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.

 

Principals actuacions de la Garantia Juvenil a Catalunya

Accions d'orientació i suport a la cerca de feina: Més de 13.000 joves han participat en accions, tant individuals com grupals, d'orientació per definir el seu objectiu professional, i han rebut suport als seus processos de cerca de feina.

Programes de segona oportunitat: Més de 5.700 joves, entre programes de Formació i Inserció del departament d'Ensenyament i el programa Noves Oportunitats, s'han beneficiat d'aquestes iniciatives adreçades a joves pertanyents als col·lectius més vulnerables, que no han finalitzat l'Educació Secundària Obligatòria. Els joves han comptat amb tutorització i treballat competències bàsiques i transversals.

Formació professionalitzadora: 9.265 joves han participat en aquest tipus de programes que els han permès escollir formació professionalitzadora d'acord amb els seus interessos, assolint els coneixements teòrics i posant-los en pràctica en empreses, on fins i tot han pogut ser contractats. Cal destacar la formació en Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC) i idiomes, o l'adaptada a les necessitats d'empreses tecnològiques de Catalunya.

Programes integrals que combinen orientació, formació i empresa, especialment adaptats als joves: 9.700 joves han participat en programes com Joves per l'Ocupació, dispositius especials de Barris i Programes Integrals a Catalunya, que combinen orientació, formació i experiència en empreses per aconseguir una inserció laboral de qualitat.

Programes amb contractació laboral: Més de 4.300 joves, majoritàriament formats, han pogut tenir la seva primera experiència laboral mitjançant plans d'ocupació, el programa Fem Ocupació per a Joves o el programa d'Experiències Professionals, que faciliten una contractació laboral mínima de 6 mesos.

Actuacions per joves amb diversitat funcional: Més de 660 joves amb discapacitat han estat contractats en centres especials de Treball. I altres joves amb diversitat funcional han participat en programes que, per la seva flexibilitat, permeten l'adaptació a aquests perfils.

Actuacions d'Emprenedoria, economia social i creació d’empreses: Més de 4.000 joves han rebut suport per desenvolupar la seva idea de negoci mitjançant assessorament i acompanyament en la creació d'empreses. D'aquests, 400 han rebut una subvenció de fins a 9.080 euros per posar en marxa el negoci o contractar a una persona jove inscrita a la Garantia Juvenil.

Projectes Singulars: Més de 2.530 joves han fet realitat actuacions innovadores, creatives i diferents, ja sigui pel sector en el que es duen a terme, per les combinacions de les actuacions, o per les metodologies utilitzades.

 

Perfil de les persones joves inscrites a la Garantia Juvenil a Catalunya

58% són nois i 42%, noies.
51% tenen entre 25 i 30 anys; 31%, entre 19 i 24; i 18%, entre 16 i 18.
62% tenen l'ESO o cap titulació; 20%, FP de Grau Superior o estudis universitaris; i 18%, FP de Grau Mitjà o batxillerat.
66% viuen a les comarques de Barcelona; 15%, a les de Tarragona; 12%, a les de Girona; i 7%, a les de Lleida.
92% tenen nacionalitat espanyola; 8% són estrangers (117 països).

Prop de 20.000 persones inscrites a la Garantia Juvenil ja estan treballant a Catalunya