• Imprimeix

Dia d’Europa: celebra el passat per a construir el futur

El 9 de maig és l'aniversari de la històrica Declaració Schuman, considerada el començament del que és avui la Unió Europea

09/05/2018 10:05
Europa_Joves

El 9 de maig del 1950, només cinc anys després del final de la Segona Guerra Mundial, Robert Schuman, l'aleshores ministre d'Afers Exteriors francès, va pronunciar un discurs a París, l'anomenada Declaració Schuman.

En ella va exposar la idea d'una nova forma de cooperació política que fes impensable un conflicte bèl·lic entre les nacions europees i va proposar la creació d'una institució europea que mancomunés i gestionés la producció de carbó i acer.

Amb aquest propòsit, es va signar el Tractat pel qual es creava aquesta institució, la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA), la primera d'un seguit d'institucions supranacionals que es van convertir en el que avui és la Unió Europea.

És doncs per commemorar aquest fet, que el 9 de maig se celebra el Dia d'Europa i s’organitzen diferents actes i activitats arreu del territori. Aquí se'n pot consultar la programació.

Així mateix, són molts els joves que, a través de la Iniciativa Europea d’Ocupació Juvenil i dels diferents programes europeus d'impuls a la formació, la cultura, la recerca, el desenvolupament rural o l'emprenedoria, han pogut fer realitat els seus projectes professionals o vitals.

Es poden conèixer aquests programes a través de diverses històries, on els protagonistes expliquen en 2 minuts el seus projectes que, d'alguna manera, han estat possibles gràcies a la Unió Europea. Es poden veure en aquest vídeo.

El Dia d'Europa celebra cada 9 de maig la pau i la unitat del continent